Dokonalý brus, klíč ke kráse všech diamantů

Ať už laboratorní či těžený, každý diamant má několik důležitých vlastností. Tou klíčovou je však bezesporu kvalita jeho brusu. Brus má totiž zdaleka největší vliv na vzhled diamantu, na jeho jedinečnou krásu a brilanci, která z něj činí unikát mezi drahokamy. 

V čem kvalita brusu spočívá?

Především v přesně vyvážených proporcích. Ty musí být vyměřeny tak, aby všechno světlo vycházelo přímo z vrcholu diamantu. Pokud je brus diamantu příliš mělký, světlo se ztrácí a vychází jen spodem. Pokud je naopak příliš hluboký, světlo bude unikat skrze boky diamantu. O dnešní proporce brusu se zasloužil polský matematik Marcel Tolkowsky, který v roce 1919 pomocí složitých matematických výpočtů zdokonalil brus tak, aby docílil optimálního odrazu světla v diamantu v celém spektru barev. Diamantu s takovým brusem říkáme briliant. 

 Ve světě výroby a posuzování těch nejkrásnějších diamantů se navíc kvalita jejich vybroušení určuje podle stupnice brusu.. Najdeme na ní brus excellent (excelentní, ideální), very good (velmi dobrý), good (dobrý), fair (uspokojivý) a poor (špatný). Stupnice dále obsahuje i několik mezistupňů kvality brusu, které se však od těch předchozích či následujících liší pouze o drobná procenta.

1_2

A čím se jednotlivé kvality brusu vyznačují?

Excellent brus má pouze 5 % všech dostupných diamantů. Vyžaduje nejen naprosto profesionální a precizní práci, ale také ten nejkvalitnější materiál. Diamant s takovým brusem odráží a vyzařuje téměř všechno světlo. Díky tomu dosahuje oslnivé brilance a jeho krása je neopakovatelná. 

Diamant s brusem kvality very good se tomu s brusem ideálním přibližuje. Má ho asi 15 % diamantů a pro “diamantové laiky” je volným okem od předchozí kategorie téměř nerozeznatelný.  

Kategorie diamantů s brusem v good kvalitě zahrnuje asi 25 % dostupných diamantů. I takový diamant dokáže vyzářit mnoho kouzelného světla, jeho roztančená brilance však už není tak oslnivá jako u diamantů s brusem excellent či very good.

Kvalita brusu fair není tak brilantní, jako předchozí typy brusu. Může vzniknout například v případě, kdy se výrobce snaží vyhnout kazům v diamantu nebo zvýšit jeho karátovou hmotnost.  

Zdaleka nejhorší kvalita brusu u diamantů je poor. Jde o diamant vybroušený tak disproporčně, že z něj světlo uniká všemožnými směry a jeho brilance proto nikdy nemůže dosáhnout takové krásy, jako u předchozích kategorií brusu. 

U broušení diamantu je velmi podstatný i jeho tvar. Zdaleka nejznámějším tvarem vybroušeného diamantu je tzv. kulatý briliant. Na trhu jsou však dostupné i Cushion (polštářkové), smaragdové nebo zářivé brusy, brus Princess, Asscher, Marquiese, Pear nebo Heart.  

Kulatý briliantový brus je nejoblíbenějším tvarem pro zásnubní prsteny. Je také tvarem na trhu zdaleka nejdostupnějším. Tento typ brusu dokáže díky mnohaletému zdokonalování dosahovat opravdu vysokou kvalitu a brilanci. 

Cushion brus se vyznačuje velikými fazetami a zaoblenými hranami, díky nimž vzniká vysoká brilance. Volným okem je však často k nerozeznání od ostatních typů brusů. 

Smaragdový brus má fazety ve tvaru obdélníku a jeho největší horní plocha, tzv. „table“ je často otevřená a úplně čistá. U tohoto typu brusu je ostatně kladen obrovský důraz na čistotu - pokud by diamant obsahoval kazy, přes „table“ by bylo velmi snadné je spatřit. 

Brus Princess je proslulý svými ostrými špičatými rohy a téměř ohnivým leskem. Nejčastěji má tvar čtverce, není to však pravidlem u všech diamantů tohoto typu. 

Brus Marquiese je diamant dlouhý a štíhlý, přičemž důraz je kladen na to, aby působil co nejobjemněji v poměru ke své karátové hmotnosti. Díky těmto svým optickým vlastnostem vypadají i prsty, na nichž se vyjímá, delší a štíhlejší.

Pear brus má tvar slzy. Stejně jako brus Marquiese dokáže pekně zeštíhlit prsty.  

Posledním z výčtu je brus Heart, který vznikl podle tvaru srdce, jímž lidé už po celá staletí vyjadřují svou lásku k milovanému protějšku. 

U nás v Tiami najdete pouze udržitelné lab-grown diamanty v kvalitě brusu excellent nebo very good. V našem sortimentu čirých diamantů najdete především tvar kulatého briliantu, z modrých nabízíme do budoucna se můžete těšit i na další z výše zmíněných tvarů. 

   

 

 Zdroj obrázků: International Gemological Institute, www.igi.org